Wojewódzki Szpital im. Św. Ojca Pio w Przemyślu Wojewódzki Szpital im. Św. Ojca Pio w Przemyślu www.bip.gov.pl

Zatrucia Grzybami

ZATRUCIA GRZYBAMI

OBJAWY I PIERWSZA POMOC

 

Do zatrucia dochodzi zazwyczaj po spożyciu nieznanych grzybów, lub wskutek mylnego zaliczenia grzybów trujących do jadalnych, nieprawidłowego przyrządzenia oraz z powodu nadwrażliwości na grzyby jadalne.

Objawy zatrucia mogą ponadto wystąpić po spożyciu zepsutych grzybów jadalnych, po zjedzeniu surowych grzybów jadalnych. We wszystkich tych przypadkach należy leczyć wszystkie osoby, które zjadły tę samą potrawę z grzybów, mimo że nie zgłaszają dolegliwości.

W naszych lasach rośnie wiele gatunków o różnej toksyczności. Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki-cienkie listewki. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich:

Muchomor sromotnikowy- o zielono zabarwionej skórce kapelusza, mylony z gołąbkami, gąskami, a także z czubajką kanią.

Muchomor jadowity i wiosenny- które mają owocniki białe i z tego powodu bywają mylone z pieczarkami.

 

Najważniejsze cechy anatomiczne muchomorów to:

- białe blaszki, niezmienne w trakcie wegetacji,

- trzon bulwiasto zgrubiały u postawy, ukryty w odstającej pochwie,

- pierścień przyrośnięty w górnej części trzonu


UWAGA!

Odcinając trzon powyżej pierścienia i pozostawiając charakterystyczne części tego gatunku w ściółce leśnej, nie można odróżnić muchomora sromotnikowego od zielono zabarwionych gołąbków, a muchomora jadowitego i wiosennego od młodych, dziko rosnących pieczarek.

Najsmaczniejsze grzyby jadalne mają na spodniej stronie kapelusza warstwę również, przypominającą gąbkę. W tej grupie nie spotyka się grzybów śmiertelnie trujących.

Borowik szatański- nie wywołuje zatruć śmiertelnych, a jedynie, próbowany na surowo, może spowodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Goryczak żółciowy-zwany popularnie szatanem nie posiada właściwości trujących, jest jedynie niejadalny z powody gorzkiego smaku.

Zatrucia grzybami najczęściej objawiają się bólami głowy, brzucha, biegunką. Mogą pojawić się ponadto, także objawy jak zaburzenia świadomości do śpiączki włącznie, zaburzenia widzenia, wymioty, drgawki, zaburzenia oddychania, żółtaczka, skaza krwiotoczna, a przy ciężkich przypadkach wstrząs i śmierć.

Należy pamiętać, iż w przypadku wystąpienie jakichkolwiek niepokojących objawów, które pojawiły się po zjedzeniu grzybów powinniśmy jak najszybciej skontrolować się z lekarzem, ponieważ często tylko w porę udzielona pomoc może uratować nam życie.

Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której nasz stan może się gwałtownie pogorszyć.


Nie lekceważmy objawów


Postępowanie przy podejrzeniu zatruciu grzybami:

  1. Natychmiast opróżnić żołądek. Pić ciepłą wodę z solą(dorośli) dzieci wodę(bez soli) i spowodować wymioty.
  2. W żadnym razie nie zażywać środków przeczyszczających, żadnych leków, alkoholu czy mleka.
  3. Natychmiast zapewnić pomoc lekarską, lub odwieźć chorego do szpitala.
  4. Zabezpieczyć resztki pozostałe z czyszczenia grzybów, resztki jedzenia, pozwoli to na precyzyjną diagnozę.
  5. Jeżeli oznaki zatrucia występują bardzo późno, najczęściej dopiero po 10 lub 11 godzinach po posiłku, istnieje wówczas podejrzenie zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym lub jadowitym, możliwym do neutralizacji tylko w specjalistycznych klinikach.
  6. Również przy objawiających się zatruciach, wskazujących na spożycie grzybów nie zagrażających życiu, należy natychmiast zapewnić pomoc lekarską.( nie można wykluczyć, iż w posiłku nie znalazły się trujące grzyby, które zadziałają dopiero późno)

Pamiętaj!

Aby nie dopuścić do zatrucia grzybami należy przestrzegać następujących reguł:

1. Nie ma właściwego sposobu(poza atlasem) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego:

- smak jest zawodną wskazówką, bo muchomor sromotnikowy, jest najniebezpieczniejszym grzybem naszych lasów, ma przyjemny słodkawy smak,

- sinienie lub czernienie po przekrojeniu może nas również zmylić. Czernieją po przekrojeniu jadalne podgrzybki jak i niejadalne borowiki szatańskie.

2. Powinno się sięgać po wyłącznie znane gatunki, a jeśli nie mamy pewności, jeszcze przed obraniem i przekrojeniem zapytajmy bardziej doświadczonych. Po dalszych wątpliwościach grzyb należy wyrzucić!

3. Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, a tylko te, które mają rurki.

4. Grzyby łatwo się psują, gdy są zbierane do torebek foliowych, a nie do koszyków-przegrzewają się i stanowią pożywkę dla pleśni i bakterii.

5. Pomylenie gatunków grzybów często występuje, gdy zbierają je dzieci lub w trakcie zbierania w lasach ocienionych przy skąpym świetle słonecznym.

6. Spożycie grzybów na surowo pogarsza stopień zatrucia.

7. Nie powinno się podawać potraw z grzybków dzieciom.

8. Koniecznie jest zachowanie ostrożności przy zakupie grzybów suszonych.

9. Grzyby szybko wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zbieranych z terenów wokół zakładów przemysłowych czy szlaków komunikacyjnych.

10. Nie zbierać owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku.


Kategoria: